New Memories

Kwaliteit van leven is belangrijk, zeker ook voor ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen. Helaas kampen veel mensen op hun oude dag met lichamelijke en geestelijke klachten. Zo hebben veel ouderen pijn, slapen slecht of zijn dementerend. In verpleeg- en verzorgingshuizen is er niet altijd ruimte om extra zorg te verlenen, waardoor ouderen vaak te weinig bewegen. Daarnaast is met name dementie een pijnlijk en moeilijk proces, ook voor de omgeving.
Daarom willen Thessa Koops en Sjoerd Wijn, vanuit Stichting De Talentstrateeg een pilot project starten: ‘New Memories’, dansen met ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen. New Memories is een dansvoorstelling met een aantal acts gebaseerd op dansstijlen, muziek en kostuums uit de jaren ’20-’60.

Deze voorstelling wordt opgevolgd door een interactieve sessie waaraan de bewoners deel kunnen nemen. Samen gaan ze (sterk vereenvoudigd) met Sjoerd en Thessa de dansstijl dansen. Daarnaast wordt de voorstelling aangevuld met een dansstuk dat wordt gedanst door dansers uit dansscholen van de betreffende steden waar we dit pilot project zullen uitvoeren: Den Haag, Rotterdam en Gouda.
New Memories wil ervoor zorgen dat ouderen met en zonder een dementie letterlijk in beweging komen op een manier die voor hen herkenbaar, plezierig en veilig is. Door gebruik te maken van muziek en herkenbare bewegingen van het lichaam willen Thessa en Sjoerd oude herinneringen oproepen. Zo willen ze ouderen met een dementie cognitief prikkelen, mooie herinneringen laten ophalen en hun kwaliteit van leven positief beïnvloeden. Waar het contact soms moeizaam is, omdat het spreken met elkaar ingewikkelder wordt, kan samen bewegen en plezier hebben de ouderen en de mantelzorgers mooie nieuwe herinneringen geven.

Daarnaast willen ze in de stad verbinding creëren tussen amateurdansers en de ouderenzorg. De gastdansers kunnen zien en ervaren hoe hun hobby kan bijdragen aan het welzijn van ouderen.

Als stichting staan wij volledig achter dit project. Wij ondersteunen artiesten en helpen hen om hun creatieve loopbaan vorm te geven. Dit is een prachtig project waar kunst en cultuur ten goede komt aan een speciale en mooie doelgroep. Wij zijn erg enthousiast over het project en over de initiatiefnemers Sjoerd en Thessa. Zij hebben hart voor de doelgroep en hebben de juiste kwaliteiten in huis om dit project te laten slagen.

Voor meer info zie: www.new-memories.nl

Opgehaald: 35.000 euro