Project Chronisch ziek en nu?

Je bent niet je ziekte, dat zou de insteek moeten zijn. Gelukkig denken veel chronisch zieken ook zelf zo over hun aandoening, al gaat daar een heel proces aan vooraf. Toch is er ook nog veel onwetendheid over chronische aandoeningen en de impact hiervan op het dagelijks leven.

Veel chronisch zieken moeten veel aanpassen in hun leven. Het is vaak een kwestie van moeilijke keuzes maken: blijf ik werken en ben ik er minder voor mijn familie of andersom. Ga ik nog sporten om vervolgens twee dagen niets meer te kunnen etc. Instanties proberen deze mensen echt te helpen maar weten vaak niet wat alle gevolgen en consequenties zijn van een chronische aandoening. Door onwetendheid gaat er nog wel eens iets mis en stuiten veel mensen met een chronische aandoening op onbegrip.

Het project “Chronisch Ziek en nu?” (afgekort CZ) wil de onwetendheid wegnemen. Dit willen ze doen door de videoserie “Overlevers”. Hierin komen een ervaringsdeskundigen aan het woord. Het dagelijks leven wordt getoond en in geanimeerde beelden wordt de aandoening uitgelegd en wat de gevolgen ervan zijn. Naast de video’s worden er ook les en trainingsmateriaal ontwikkeld voor werknemers en werkgevers, voor schoolklassen, voor verenigingen en families. Het doel van de video’s en het materiaal is meer bekendheid genereren over chronische aandoeningen, schaamte wegnemen en het starten van de dialoog, zodat er meer begrip ontstaat en uiteindelijk iedereen, ongeacht wat hij of zij misschien heeft, mee kan én mag doen.