Nuffe Tantes – De glamping op de camping vakantieshow!

Creativiteit of scheppingsvermogen, is een van de belangrijkste dingen in het leven. Creativiteit stimuleren bij kinderen is belangrijk omdat het hen in hun latere leven zal helpen. Ze worden veerkrachtige mensen en denken oplossingsgericht. Kunstuitingen zoals theater stimuleren de verbeeldingskracht van kinderen. Kinderen hebben het vermogen om helemaal op te gaan in een voorstelling en hun verbeelding te gebruiken om er nog van alles bij te verzinnen.

Bovendien geeft het ze afleiding als ze daar behoefte aan hebben en dat heeft weer positieve effecten op hun gezondheid. Kunst en cultuur heeft vele positieve effecten op mensen van alle leeftijden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in 2019 900 onderzoeken naar kunst en gezondheid geanalyseerd en kwam tot de conclusie dat zowel actieve als passieve beleving van kunst positieve effecten heeft op de gezondheid.

Bijvoorbeeld:

  • Door naar muziek te luisteren of zelf kunst te maken, kunnen mensen minder last hebben van bepaalde bijwerkingen van behandelingen bij kanker, zoals gebrek aan eetlust en misselijkheid;
  • Muziek kan het leervermogen van mensen met dementie verbeteren;
  • Creatieve activiteiten, muziek en optredens van clowns kunnen angst en pijn verminderen bij zieke kinderen;
  • Dansen kan de motoriek bevorderen van bijvoorbeeld ParkinsonpatiĆ«nten.

Vaak is er geen sprake van eenduidig beleid in ziekenhuizen of andere tehuizen om kunst en cultuur op te nemen als onderdeel van de zorg. De WHO moedigt aan om te kijken naar mogelijkheden om dit te integreren. In Nederland is ook onderzoek gedaan naar Kunst en Gezondheid, door hogeschool Windesheim in Zwolle, in samenwerking met LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) en Movisie.

Als de Nuffe Tantes willen wij graag laten zien en horen wat kunst, in ons geval theater, kan doen voor langdurige zieke kinderen. Net als de WHO en Windesheim aangeven, geloven wij dat kunstinterventies een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid en het welzijn van mensen.

Opgehaald: 26.000 euro